Tapettinäytteestä lahjakassi

Äidin syntymäpäivälahjalle tarvittiin sopiva lahjakassi. Onneksi kaapissani oli vielä edelliseen kotiin tehdyn makuuhuoneen pintaremontoinnin jäljiltä tapettinäytteitä. Olen aiemmin käyttänyt käyttämättömiä tapetinpaloja korttiaskarteluun, mutta lahjakassia en ollut aiemmin kokeillut. Tapetteja tutkaillessani päädyin kauniiseen valkopohjaiseen tapettiin, jossa on hopeisia kierteisiä kuvioita. Kassin pohjasta tulisi tukevampi, jos siellä olisi jokin vahvike, ja onnekseni minulla oli myös askartelupahvia varastoissani.

Ensin mallasin lahjat pahvialustalle, jotta kassin koko hahmottuisi. Jätin lahjan ympärille noin sentin väliä, ja pohjan kooksi tuli noin 15 x 25-30cm. Varmistin ison tilkkutyöviivaimen avulla, että pohjasta tulisi suorakulmainen, ja leikkasin sen valmiiksi. Tätä lahjaa varten kassin tarvitsi olla enemmänkin matala kuin korkea. Tämä, sekä se fakta, että tapettia ei ollut suuren suurta palaa käytettävissä, määrittelivät myös millainen kassista lopulta tulisi.

Seuraavaksi leikkasin tapetin päädyt suoriksi ja mittasin pohjapahville keskikohdan tapetista. Sen jälkeen keskitettyä pohjapahvia hyödyntäen tein taitteet niin kassin pohjaa, kuin sivujakin varten. Itse lahjakassin tein mahdollisimman yksinkertaisesti. Leikkasin kassin kummastakin sivusta halkiot pohjapahviin kulmiin asti taitteita pitkin eli 4 leikkausta yhteensä. Sen jälkeen liimasin tuon leikkauksen keskelle jääneen pohjapalan jatkeen toiseen sivukappaleeseen. Kuvassa liima on vielä levittämättä, mutta kuvan oton jälkeen levitin liiman tasaisesti liimattaviin kohtiin. Lisäksi mallasin liimaa pitkin sivukappaleita, jotta saan ne liimaantumaan keskenään. Jotta kassista tulisi viimeistellyn näköinen, piti irvistäviin kohtiin vielä lisätä liimaa ja puristaa hetki liimapintoja toisiaan vasten.

20181025_0941116442684360351219226-e1540494324964.jpg

20181025_0947358119716134584990713.jpg

Kun olin liimannut ja varmistanut, että kassin sivujen liimapinnat ovat sekä pitävät, että siistit, siirryin tekemään kassin viimeistelyä. Sen jälkeen taitoin yläreunan kassin sisään tasaisesti, ja liimasin taittoreunaa paikka paikoin, jotta lopputulos olisi siisti. Lopuksi liimasin kassiin kaapista löytyneet nauhat kantokahvoiksi.

20181025_1127196474665548134935592.jpg

20181025_1127306460651595862945.jpg

Seuraavalla kerralla käytän parempia ja paremmin sopivia nauhoja ja kokeilen sirkkarenkaita nauhoja varten. SIrkkarenkailla kassiin saisi ehkä vieläkin siistimmän lopputuloksen, sekä kunnon solmuilla kassi olisi ehkä kestävämpi. Nyt nuo käännetyt reunat voivat alkaa repsottaa, tai nauhat jopa irrota kokonaan, jos kassissa on painavampaa annettavaa. Muilta osin lahjakassista tuli mielestäni aika hieno. Olen myös iloinen, että tähän projektiin sain hyödynnettyä materiaalia, joka on jo alkuperäisen tarkoituksensa ajanut.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s