Twisteriä kiitokseksi

Pidän Hiin päiväkotia ja sen henkilökuntaa erittäin suuressa arvossa. He huolehtivat, auttavat kasvattamaan, opettavat ja neuvovat, järjestävät ohjelmaa, sekä leikkivät, askartelevat ja soittavat näin muutaman asian mainitakseni. Olen ottanut tavakseni, että joulun aikaan annamme jotakin koko päiväkodille ja keväisin annamme oman lapsen ryhmän vetäjille jotakin henkilökohtaisempaa.

Tänä jouluna sain idean Twister -pelistä. Senhän olisi voinut ostaa, mutta mitä hauskaa siinä olisi ollut? Yön pimeinä imetyshetkinä suunnitelma alkoi muodostumaan, ja nyt se piti vain toteuttaa.

Alkuperäinen Hasbron Twister -peli
Kuva: HasbroToyShop

Kotitekoiseen Twister-pelisettiin tarvittiin:

  • Vanhaa lakanakangasta (päällikangas ja pallot)
  • Vakosamettikangas (aluskangas)
  • Kangasvärejä, sabluunat ja töpöttimet
  • Kartonkia
  • Vanua ja muuta sopivaa täytettä
  • Pari Prym -sirkkarengasta
  • 1 sellainen pieni metallinen juttu, jossa on kanta ja kaksi levitettävää jalkaa
  • Kannellinen pahvilaatikko
  • DC fix -kalvoa
  • Liimaa

Kuinka Twister -peli valmistui?

Pelialusta

Pelialusta muodostui alus- ja päällikankaasta sekä päällikankaaseen kiinnitetyistä palloista. Aluskankaaksi kaapista löytyi vakosamettikangasta. Tuumin, että se ei olisi niin liukas, ja toisaalta jämäköittäisi alustaa. Päällyskankaaksi valitsin vanhan, mutta siistin ja paksun aluslakanan. Palloihin hyödynsin ohuempaa lakanakangasta.

Aloitin leikkaamalla pallot. Muottina toimi sopivan kokoinen leipälautanen. Leikkaaminen sujui nopeasti useampi kerros päällekkäin leikkuumatolla ja pyöröleikkurilla. Seuraavaksi värjäsin pallot suihkutettavalla kangasvärillä. Nämä värit ostin pari vuotta sitten Lidlistä, ja tällaisiin pikkuprojekteihin ne ovat olleet ihan kivat. Niillä sain nopeasti värjättyä palloihin vaalean eläväisen pohjavärin. Palloja tein 24, joten 3:llä värillä jokaista tuli 8 kappaletta.

Ostaessani Silhouette Cameon ostin samaan pakettiin myös sabluunamateriaalia. Tämän paksuhkon muovin toinen puoli on tahmea, joten se pysyy hienosti paikoillaan kankaan päällä, ja pysyy myös suhteellisen siistinä värjäyksestä toiseen. Silhouette Studiosta valitsin kolme eri kuviota, jotka sopivat sabluunoiksi, eli hyvin selkeitä kuvioita ja leikkasin ne Cameolla sabluunamateriaalista. Kuviot töpöttelin sabluunan läpi palloihin, vihreällä kolibreja, sinisellä ankkureita ja punaisella lepakkoja. Lopuksi huolittelin pallojen reunat saumurilla ja kiinnitin ne sikin sokin päällikankaaseen ompelukoneen suoraompeleella.

Leikkausta, värjäystä ja kuvioiden värjäystä sabluunoiden avulla. Jätin palloihin rouhean jäljen ihan tarkoituksella.

Noppa ja millainen siitä tuli

Ajattelin ensin tehdä ommellen 2 jättipehmonoppaa, joista toisessa olisi kädet ja jalat ja toisessa värilliset kantit. Leikkasin siis neliöitä lakanakankaasta, värjäsin ja kuvioin ne samalla tavalla kuin pallotkin, ja ompelin kuutioksi jättäen 2 viimeistä sivua auki täyttämistä varten. Täytteeksi käytin saumurijätettä, sekä kaapissa olleet vanulevyt, jotka jäivät yli vanhojen ruokapöydän tuolien päällystysprojektista parin vuoden takaa. Noppakin oli ihan toimiva, ja se on aika hauska, mutta totesin, että ehkäpä toisenlainen ratkaisu voisi olla päiväkotiolosuhteissa parempi. Jätin siis nopan teon yhteen ja tein…

…pyöräyttimen, ja viimeistelin pelilaatikon

Peli tarvitsee laatikon, tai muun säilytysratkaisun. Varastosta löytyi tyhjä kannellinen säilytyspahvilaatikko, joka sopi mainiosti Twisterin laatikoksi. Päätin tehdä kanteen pyöräyttimen. Käytin harppia ja tilkkuviivainta hyväkseni ja leikkasin kuviollisesta paperista ison ympyrän ja jaoin sen 12:sta yhtäleveään lohkoon.

Seuraavaksi hyödynsin leikkuriani Cameota. Lohkoja varten piirsin Silhouette Studiossa käsien ja jalkojen kuvat ja sitten leikkasin ne kartongista Cameolla. Samalla leikkasin ympyrät kolmesta väristä, nuolen, kirjaimet O ja V sekä “Twister” -sanan.

Lisäksi löysin varastoistani valkoista DC Fix -kalvoa, joka oli jäänyt yli vanhassa kodissa tehdystä Hiin huoneen kalusteiden päällystysprojektista. Kalvo ei ollut aivan priimakunnossa, mutta ajattelin, että laatikko säilyisi paremmin ehjänä, jos sen päällystäisin kalvolla. Päällystyksellä ei olisi voittanut parhaan päällystäjän palkintoa – kuplaa ja muttua tuli – mutta uskon sen ajavan asiansa.

Päällystyksen jälkeen oli aika kiinnittää pyöräytin kanteen. Tein kanteen keskelle pienen reiän. Otin pienen metallisen jutun, jossa oli kanta, ja 2 leviävää jalkaa, sirkkarenkaita, pyöräyttimen ja nuolen, ja kasasin pyöräyttimen. Totesin, että nuoli ei pyöri kunnolla, mutta itse pyöräytin (pyöreä kuviopaperi) pyörii. Päätin siis liimata nuolen kiinni metallisen jutun kantaan, jolloin se pysyy paikallaan paperin pyöriessä. Tämä ratkaisu osoittautui toimivaksi.

Liimailin vielä “Twister” – sanan kanteen ja peli oli valmis.

Kotitekoinen Twister -peli
Tein pyöräyttimen pelilaatikon kanteen ja nopan liitin mukaan vaihtoehdoksi vaikkapa pienten puolella käytettäväksi.
Peliä piti päästä heti testaamaan. Samalla malliesimerkki kuvaussessiosta lapseperheessä. “Äiti nyt ihan nopeesti ottaa kuvan tästä…”

Ajatuksia projektista ja kiittämisestä

Tämä projekti oli kiva toteuttaa. Ideat muokkautuivat matkan varrella, ja suuria takaiskuja ei tullut. Lopputulos oli toimiva ja toivottavasti tuo iloa niin lapsille kuin heidän hoitajilleen.

Toisaalta halusin ottaa kantaa kiittämiseen opettajien kiittämisestä nousseen uutisoinnin keskelläkin. Pidän tärkeänä niin arkipäivässä tapahtuvat kiitokset kuin jouluisin ja keväisin, lukukauden päätteeksi, annetut pienet kiitokset. Maksamme päiväkotimaksuja, mutta haluan silti antaa jonkin konkreettisen lahjan, koska arvostan päiväkodin henkilökuntaa todella paljon. Uskon vakaasti, että kiitoksen voimalla, ja sillä että kokee työtään arvostettavan, on pitkälle kantavia positiivisia vaikutuksia työssä jaksamiseen, sitoutumiseen ja motivaatioon.

Tämä oli minun tapani kiittää tänä jouluna.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s