Leya -hupputakki

…ja Chalk Flowers -joustocollege

Ostin viime kesänä Varkauden reissulta Ehdan puodista Leya -hupputakin kaavan. Inspiraatio kaavan testaamiseen on odottanut siitä lähtien oikeaa aikaa. Minulla on myös joitakin itselleni hankittuja kankaita kaapissa, jotka ovat odottaneet laihtumista, oikeaa kaavaa, raskauden päättymistä tai imetyksen lopettamista, tai vaan oikeaa kuun asentoa – mitä näitä nyt on… Tahtotila kankaiden saamiseen kaapin hyllyltä pölyttymästä hyötykäyttöön on kuitenkin jo jonkin aikaa ollut korkealla. Aika kaavan kokeiluun ja Ommelliselta kauan aikaa sitten ostettuun Chalk Flowers -joustocollegen käyttöön tuntui olevan kypsä saatuani lasten vaatekaapit hieman parempaan kuntoon.

Kaavan koon päättäminen tuntuu minusta usein vaikealta. Olen rintava, ja vielä ainakin jonkin aikaa jatkuva imettäminen ei varsinaisesti pienennä rintavarustustani. Olen lisäksi lyhyt, vain 154cm “pitkä” ja painoa minulla on liikaa pituuteeni nähden. Usein kaavoissa sanotaan, että valitse koko rinnan ympäryksen perusteella, ja kun olen näin tehnyt, on lopputuloksena kaamea kaapu. Tälläkin kertaa vertasin mittojani kaavan mittoihin, ja päädyin tekemään takin XL-koossa. Sovitin takkia muutaman kerran myös ompelun välissä, ja totesin, että ainakin mahtuu, eikä pituus tunnu liian pitkältä. Itse ompelu oli ihan helppoa, kun hoksasin miten reunat huolitellaan. Olin jotenkin ajatellut, että takin reunat huolitellaan kauttaaltaan leveällä kaitaleella, mutta näin ei ollutkaan. Kaitaleella huoliteltiin vain etukappale, ja muut reunat huoliteltiin käänteellä.

Ompelu eteni lapsiperheen malliin sauma kerrallaan, hitaasti, mutta varmasti. Ajatuskatkos tuli, kun ompelin hupun ja vuorin väärin yhteen, mutta onneksi saumurisauma on suhteellisen nopeaa purkaa. Huppu oli kaikenkaikkiaan haastavin kohta muuten helpossa kaavassa.

Lopputulokseen olen suhteellisen tyytyväinen, ja takki on ollut jo paljon käytössä. Se on juuri hyvä ulkotakkina keleillä, jolloin ilman ei pärjää, mutta paksu takki on liikaa. Koko oli kaikesta kokeilusta ja mittailusta huolimatta minulle reilu, ja seuraavan takin teen kokoa pienempänä. Kaava menee kuitenkin jatkoon, ja teen näitä myös ehdottamasti lisää.

Kuva Leya -hupputakista jonkin normaalin lähtötohinan keskellä farkkujen kanssa.

Leya -hupputakki viininpunaisten paksumpien legginsien kanssa.

PS. Toukokuun 05/2019 Suuri käsityö -lehdessä löytyy Leya-hupputakin kaava.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s