Käsityö- ja askarteluostoksilla Barcelonassa

Vietämme kuukauden ajan perhelomaa Espanjassa. Asumme Saloussa, pikkukaupungissa Costa Doradan rannikolla noin tunnin junamatkan päässä Barcelonasta. Kaupunki on juuri sopiva lapsiperheen irtiottoon, mutta käsityöliikkeitä siellä on tullut vastaan vain yksi. Saloussa sijaitseva Merceria Formes tarjoaa enemmänkin naisten alusasuja, kuin itse käsityötarvikkeita, ja niidenkin painopiste oli neule ja virkkauslankojen puolella. Onneksi löysin jo ennen reissua erinomaisen kirjoituksen englanniksi Barcelonan ompeluliiketarjonnasta. Sen perusteella ja askartelukauppoja itse mukaan lisäten tein 7 pysähdyksen suunnitelman erilaiseen shoppailukierrokseen Barcelonassa tavoitteenani iloiset ja värikkäät kankaat ja askartelujutut.

Markkinat eli Mercat Fira de Bellcaire Els Encants

Mies ja lapset jäivät Salouhun, ja minä suuntasin junalla kohti Barcelonaa perjantaipäiväksi. T-10 julkisen liikenteen lippu taskussani päätin aloittaa kierrokseni suurmarkkinoilta. Metrolla pääsin suoraan Santsin juna-asemalta markkinoiden viereen. Paikasta ei voinut erehtyä – se oli valtava ja todella näyttävä avoin tila, jonka katoksena toimi kiiltävät vinoneliöt. Katoksen alla oli satoja myyntipisteitä joiden välillä ihmiset vaelsivat tutkailemassa niiden tarjontaa. Kankaat ja ompelutarvikkeet löytyivät lähinnä ylimmästä maantasalla olevasta kerroksesta ja välikerroksesta. Kankaat olivat pääsääntöisesti todella edullisia, 1-2€/metri, mutta materiaaleja piti tunnistaa lähinnä sormituntumalla. Pisteissä olevat laput kertoivat kankaiden olevan varastojen loppuja, mutta oletan siellä olleen mukana myös kalliimpia kankaita. Kiertelin pisteeltä toiselle ja ostin edullisia tukikankaita yhdeltä pisteeltä, ja muutaman vetoketjun toiselta. Kierrellessäni löysin ylätasolta myös yhden kivijalkaliikkeen nimeltään Actualpatch, joka näytti tilkkuilijan paratiisilta. Liikkeessä oli todella kotoisa tunnelma neljän naisen työskennellessä yhden pöydän ympärillä kankaiden keskellä. Markkinakojuilla ihastelin värejä ja kimallusta keksimättä kuitenkaan tarvetta ihan sellaiselle.

Yhdeltä markkinakojulta löysin kuitenkin pehmoista harjattua collegea glitter-kuvioilla, ja vaikka ne painavatkin ja vievät paljon tilaa, ostin sitä parissa kuosissa. Toiselta pisteeltä löysin lisäksi jotakin tekokuituista neulekangasta. Markkinoilla olisi voinut myös höpsähtää edullisista hinnoista, mutta järki oli pidettävä päässä – kankaat olisi kannettava ensin tämän shoppailukierroksen ajan mukana, ja sen jälkeen saatava ne mahtumaan matkalaukkuun ja kuljetettava Suomeen. Markkinat olivat joka tapauksessa ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, ja pelkästään siellä olisi voinut viettää tuntikausia niin kankaita kuin muutakin tutkaillen.

Kolmen kangas- ja ompelutarvikekaupan pysähdys

Seuraavaksi jatkoin matkaa metrolla Urquinaonan pysäkille, jonka lähellä sijaitsivat seuraavat kolme kohdettani puolen kilometrin säteellä toisistaan. Ensimmäiseksi suuntasin Tejidos Donnaan. Donnalla on valikoimassaan laadukkaita peruskankaita niin sisustukseen kuin vaatetukseenkin. Ihastelin uutuuksien seinää, ja isoa valikoimaa toimistovaatetukseen sopivia kankaita, mutta mikään niistä ei kuitenkaan pompannut silmään. En kuitenkaan voinut liikkeestä poistua ilman hopeakuosista mustaa keinokuituista, unelman pehmeää ohutta samettia, josta näin tekeväni itselleni ihanat kotipöksyt. Jos Barcelonassa on vain rajattu aika kangasostoksille olisi Donna minun suositukseni käyntikohteeksi.

Donnasta kävelin japanilaisia kankaita myyvään Nunoyaan. Nunoyassa oli myynnissä sekä joustamattomia, että joustavia kankaita – toki painotus oli enemmän joustamattomissa. Liike oli isompi kuin luulinkaan, ja kankaita olisi ollut tarjolla kaikissa väreissä ja todella monenlaisissa kuoseissa. En kuitenkaan olettanut ostavani liikkeestä mitään, enemmänkin olin utelias millaisia kankaita liikkeessä oli tarjolla. Kaupan pitäjä oli todella ystävällinen, kun kerroin kierroksestani, ja mielelläni kehuin myös hänen tarjontaansa. Kankaat olivat kauniisti esillä ja liikkeessä oli ihana tunnelma.

Tultuani ulos Nunoyasta kello alkoi jo olla paljon suhteessa Espanjan siesta-aikaan, jolloin liikkeet menevät pariksi tunniksi kiinni. Halusin ehtiä viidenteen kauppaan ennen siestan alkua klo 14, joten harkitsin jo hetken jättäväni kolmannen kohteen Urquianonan ympäristössä väliin. Onneksi en kuitenkaan niin tehnyt, vaan kiirehdin hieman askeltani, ja suuntasin kohti Merceria Santa Annaa. Siellä nimittäin oli nähtävää. Liike oli todella kuin karkkikauppa. Liikkeessä ei ollut niinkään myynnissä kankaita, vaan kaikkea muuta ompeluun tarvittavaa. En osaa kuvitella, että sieltä ei sopivaa nappia, nauhaa tai koristetta löytyisi erityisiinkään projekteihin. Myös tämä liike yllätti koollaan, siellä oli jopa neljä osastoa tuotteita, ja asiakkaiden määrä tiskeillä kertoi liikkeen suosiosta – vaikka kuvista pyrinkin heidät rajaamaan pois.

Askartelukauppa ennen siestaa

Minulla oli juuri riittävästi aikaa ehtiä metrolla viimeiseen pysähdyspaikkaani Scrap Shuhun ennen sen sulkeutumista. Liikkeen nimi ja kyltti oven yläpuolella kertoivat mihin liikkeessä keskitytään, eli leikekirjamateriaaleihin ja mix media – eli sekatekniikkatuotteisiin. Olen viimeaikoina ollut jälleen todella kiinnostunut korttiaskarteluista, ja myös täällä reissussa halusin jotakin tehdä. Päätin siis ostaa pieniä Tim Holtzin Distress Ink leimatyynyjä, sekä uuden pyöreän levitystyökalun, sekä vesiväripapereita, joita voisin testailla iltaisin ja päiväunien aikaan. Lisäksi ostin säilitysrasian leimasintyynyille. Liikkeessä oli hyvä valikoima papereita, leimasimia ja stansseja, ja muita askartelutarvikkeita, mutta ainoa kuviopaperilehtiö, josta innostuin, oli tarkoitettu jollekin liikkeessä pidettävälle kurssille. Ihan kiva vierailupaikka, mutta ei kuitenkaan tarjonnut mitään hirveän omaperäistä.

Päivän päätteeksi juhlakankaiden mekka ja 100×100 ideaa askarteluun

Aamupäivän kierroksen, ja ansaitun lepohetken ja lounaan jälkeen minulla oli jäljellä kierroksestani vielä kaksi pysähdyspaikkaa. Ensimmäisenä suuntasin jälleen metrolla kohti Gratacós -liikettä, josta tiesin jo etukäteen, etten ostaisi sieltä mitään. Paikka on kuitenkin näkemisen arvoinen, ja heillä on myös verkkosivut, joiden kautta voi tilata. Gratacós myy laadukkaita juhlavaatekankaita niin yksivärisinä kuin kuviollisina. Yksivärisiä oli väripalettina eri laaduissa ripustettuna tilan takaosaan, ja etupuolella oli kuosillisia kankaita vedettivissä telineissä – kuvissa näkyy kankaista vain murto-osa. Tällaista kokoelmaa kauniita ja laadukkaita juhlakankaita en ollut eläissäni nähnyt aiemmin.

Viimeinen kohteeni 100×100 Manualidades aukesi uudelleen vasta klo 17, ja viimeiden juna, jolla ehtisin iltanukutuksiin ja Siin iltamaitohetkeen lähtisi klo 18.03. Salouhun. Minulla olisi siis liikkeessä aikaa puoli tuntia. Siirtymäetappi edellisestä liikkeestä oli hieman pidempi, koska se oli tehtävä bussilla. Toisaalta, koska jouduin odottamaan vielä hetken liikkeen aukeamista, ehdin hakea vielä hieman evästä paluumatkaa varten junaan. Liike oli onneksi niin pitkän siirtymän, kuin odottelunkin arvoinen. Sieltä löytyi todella laaja valikoima kauniita askartelupapereita. Ostinkin sieltä joitakin irtokuviopareita, jotka ovat niin kauniita, että mietin teenkö niistä sisustustaulut jonnekin vai käytänkö muuhun askarteluun. Lisäksi sieltä löytyi pari minua miellyttävää kuviopaperilehtiötä sekä sopivan kokoisia paloja vesiväripaperia, joihin voin testata Scrapshusta ostamiani leimasinvärejä. Jostakin syystä pidin tästä, takaosastaan hieman sotkuisestakin paikasta enemmän kuin siitä toisesta askartelutarvikekaupausta. Harmi, että minun oli jo kiirehdittävä junaan.

Päivän saldo

Päivä oli todella onnistunut, vaikka se olikin aika ohjelmantäyteinen. Paluumatka junassa oli tukala – vietin sen 10 muun matkustajan kanssa junan eteisessä. Ihan turhaan haaveilin jalkojen lepuutuksesta, pienestä eväshetkestä ja blogin kirjoittamisesta… En kuitenkaan vaihtaisi päivää mihinkään, oli ihanaa kiertää liikkeitä ihan yksin ja tutustua Barcelonan tarjontaan. Ai niin, mitäs minulla olikaan tarkoitus hankkia? Värikkäitä kankaita ja jotakin mukavaa askarteluvälinettä… No kuten kuvasta näkyy, niin siitä tavoitteesta vain 1/2 toteutui. Mutta eipä se minua haittaa yhtään. Onnistunut päivä ja kivoja ostoksia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s