Myyry-paitoja ja kokomerkintäkokeiluja

Hiillä on (taas) kasvupyrähdys. Viime syksynä ommellut ja ostetut housut ovat pieniä ja suurin osa pitkähihaisista paidoista (myös ne, joiden hihoja jatkoin ennen joulua) siirrettiin kaapista pieninä pois. T-paitoja kaappiin jäi onneksi kesän tarpeisiin, ja shortseja olen ostanut vinon pinon käytettynä. Kasvu on ollut semmoista, että jopa jo piirtämäni ja leikkaamani housujen kaavat “seuraavassa koossa” ovat nyt jääneet pieneksi ilman, että ehdin niillä edes ommella mitään! Jälleen on aika ommella täydennystä pojan vaatekaappiin.

Paitakankaita kaapissa oli hyvin, joten pyysin Hiin mukaani valitsemaan, ja valituista kankaista aloitin urakan. Paapiin Myyry -kaava istuu hyvin pojalleni, joten päätin käyttää sitä. Piirsin kaavan isommassa koossa ja ompelin kaksi ensimmäistä paitaa. Sovitimme ja istuu hyvin – juuri nyt. Päätin siis, että ompelen lisää vielä yhtä isommassa koossa.

Kangasvalinnat

  • Iloiselta kettuliiniltä ostettu hauska rokkibändikangas sopi eskarilaisen paitaan loistavasti.
  • Shalmiakilta ostin hienon kettukankaan, ennen kuin yrittäjä päätti lopettaa Shalmiakin toiminnan. Harmittaa vieläkin, että Shalmiakin persoonallisia kankaita ei saa enää.
  • Paapiin robottikangasta oli vain hyvin pieni pala, joka riitti juuri ja juuri matalaksi palaksi etu- ja takakappaleelle. Yhdistin kankaaseen aikoinaan Prahasta ostamani trikoon, joka viimein löysi sopivan parin. Musta-valkoisesta lisäsin sekä etu- että takakappaleen ylä- ja alalaitaan lisäpalat, jotta robotit tulevat paremmin paidan keskelle. Viimeistelin saumat peitetikkauksella.
  • Astronauttiraportti oli Helsingin kädentaitomessujen löytö Kankaiselta. Siitä valmistui ensin tämä paita ja kankaan jämistä tein lisäksi pipon, johon leikkasin heijastavasta silityskalvosta Star Wars-tekstin.
  • Dream Circus sijaistee Varkaudessa, jossa vierailemme sukuloimassa säännöllisesti. Sieltä poika löysi viime kesänä “So much Japan” -kankaan, jota hän halusi nyt myös näissä paidoissa käyttää. Se on kyllä ihan mahtava kuosikangas, joka sopii rohkealle pojalle.

Kokomerkinnät

Minusta lasten vaatteet on hyvä viimeistellä niin, että niihin tulee kokomerkintä. Kokomerkki auttaa arvioimaan minkä kokoisena seuraavat vaatteet kannattaa tehdä ja pieneksi jäämisen jälkeen käytettyjen vaatteiden säilyttämisessä nuoremman käyttöön, kierrättämisessä tai jälleenmyynnissä. Joskus olen laittanut kokomerkinnän oheen oman nimeni tai HiiSii “logon” sekä käytetyn kaavan nimen. Usein olen käyttänyt joko valmiita kokolappuja, jotka ommellaan saumaan tai silityskalvoa. Kokolappua en kuitenkaan ole saanut ommeltua niin siististi, että pitäisin siitä. Aina se siirtyy tai jää huonosti näkyviin. Ja silityskalvon liian pienet osat lähtee useissa pesuissa pois. Tällä kertaa päätin kokeilla leimaamista ja uudenlaista muotoa silityskalvosta, jossa on vähemmän pieniä osia.

Omien leimasimien tekeminen

Cameolla voi suunnitella ja leikata omia leimasimia, jos sinulla on leimasinmateriaalia sekä erityinen leimasinten leikkuumatto. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilen niiden tekemistä. Ihan helppoa se ei kuitenkaan ollut. Tärkeää oli, että mallissa ei ole liian kapeita kohtia. Kokeilin muutamaa erilaista, ja leikata niitä, mutta en onnistunut. Leikkuujälki ei ollut siistiä, tai jäi liian matalaksi, ja kerran leimasinmateriaali lähti liukumaan, ennen kuin tuli valmista. Jotakin oli jäänyt selvästi ymmärtämättä… Google ja Youtube avuksi, ja sieltähän se vastaus tuli: en ollut irrottanut leikkuumaton päällä ollutta valkoista kalvoa, ja kaikki ongelmat johtuivat siitä. Sen jälkeen sain yhdet isommalla fonttikoolla tehdyt numerot leikattua, ja päätin kokeilla leimaamista niillä.

Minulla oli paria eri kankaalle leimaamiseen sopivaa leimasintyynyä kaapissa. Kokeilin niitä kankaan palalle, ja valitsin parhaimman. Leimasinmuste jäi leveään leimasimeen pisaroina, mutta pari kertaa painaen lopputulos oli tyydyttävä. Leimaamisen jälkeen väri ei tullut läpi, mutta kun silitin kiinnittääkseni värin, yhdestä paidasta hieman tuli. Onneksi se jäi aika hyvin kuvion joukkoon piiloon. Nyt, kun paitoja on pesty joitakin kertoja, on väri kuitenkin pysynyt ihan hyvin.

Jatkossa, kun olen oppinut lisää leimasinten tekemisestä, haluan kokeilla hieman kapeampien leimasimien tekoa. Uskoisin, että leimasinmuste toimisi niissä myös paremmin. Ja taidan ostaa vielä uuden tekstiilille leimaamiseen sopivan mustan leimasintyynyn, mutta siihen pitää ehkä perehtyä ensin hieman paremmin. Toisaalta, pidän joissakin paidoissa olevasta tavasta painaa tiedot erilliselle puolipallon muotoiselle kankaalle, joka ommellaan paidan takakappaleen sisälle, jolloin se samalla huolittelee niskan siistiksi. Haluaisin kokeilla sitä vielä joskus. Vaikka lopputulos näissä leimailuissa ei ollutkaan ihan täydellinen, olen kuitenkin tyytyväinen kokeiluun. Miten sitä muuten oppisi, kuin kokeilemalla?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s