Lahden Kätevä ja tekevä -messut

Kävin ensimmäistä kertaa Lahden Kätevä ja tekevä-messuilla. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana messukeskuksessa oli myös hyvinvointitapahtuma Hetki 2019, Nukkekoti- ja nukkemessut sekä Kivi- ja korumessut, joihin pääsi samalla lipulla. Sinänsä on kiva, että tapahtuma on monipuolinen. Parkkipaikkamaksu 8€ ja 12€ sisäänpääsymaksu tekevät jo parikymppiä ja matkabensat kaupan päälle. Itselleni tapahtumasta jäi kuitenkin hieman vaisu vaikutelma. Tiedostin toki, että tapahtuma ei ole, eikä voikaan olla Tampereella pidettävien Suomen kädentaidot messujen veroinen. Nuket ja nukkekodit, kivet ja korut eikä hyvinvointipuolen tarjonta kiinnostaneet minua henkilökohtaisesti tällä hetkellä tarpeeksi, ja käsityömessupuoli itsessään jäi hieman vajaaksi.

Tampereella olen nauttinut siitä, että siellä on tarjolla laaja valikoima käsityö- ja askartelutarvikkaiden- ja työvälineiden tarjoajia, sekä valmiiden tuotteiden myyjiä. Siellä voi ihastella monipuolisesti luovuutta, ja kerätä ideoita myös omiin projekteihin. Mielestäni tapahtuma on täydellinen ja ajankohdaltaan loistavasti sijoitettu ennen joulua – silloin sitä kaikkein eniten tulee tehtyä. Toisaalta sieltä voi myös tehdä kivoja poimintoja pukinkonttiin. Lahden messuista en oikein tiennyt, onko se lintu vai kala. Ajankohta messuille oli kuitenkin ihan hyvä, joulun läheisyys on sille plussa siinä missä Tampereen messuillekin. Siellä oli vähän sitä, ja vähän tätä, ja ostinkin jonkin verran lapsille joululahjoja lelu- ja pelimyyjiltä, vaikka ostoslistallani olikin enemmänkin muuta. Kävin kaikkien askartelutarvikkeiden ja kankaiden myyjien luona, mutta esimerkiksi merinovillaa en nähnyt kuin yhdellä myyjällä. Olisin kaivannut valikoimaa enemmän niin kangas- kuin askartelupuolellakin. Tiedän, vertailu Tampereen kanssa on epäreilua, mutta jos Lahdessa järjestetään kädentaitomessut jatkossakin, on sen kehitettävä yhteistyötään käsityö- ja askartelumyyjien keskuudessa, ja miettiä keinoja myyjien houkuttelemiseksi paikalle. Heidänkin resurssinsa ja mahdollisuutensa satsata useaan tapahtumaan ovat kuitenkin rajatut. Messut ovat varmasti suuri mahdollisuus, mutta myös iso panostus myyjille. Kritiikki ja kehitystoiveet menevät siis messujen järjestäjille. Toivon kovasti, että messujen konseptia selkeytetään ja lisää käsitöihin ja askarteluun liittyviä myyjiä saadaan houkuteltua paikalle tulevina vuosina.

Ymmärsin, että lauantaina kävijöitä oli ollut enemmän kuin sunnuntaina, jolloin itse olin paikan päällä. Tämä toikin yhden selkeän edun Lahden messuille – siellä oli hyvin tilaa tutkia pöytien ja messupisteiden tarjontaa. Käytävät olivat leveät, ja niissä olisi mahtunut hienosti kulkemaan myös lastenrattaiden kanssa. Jos olisin lasten kanssa liikkeellä, ei olisi epäselvää kumpaan tapahtumaan lähtisin; Tampereella ihmisiä on niin paljon, että itse en sinne mielelläni omien lasteni kanssa lähtisi. Lahden messuille olisin voinut lähteä, ja siellä olisi varmasti ollut heillekin mielenkiintoista katseltavaa. Tällä kertaa nautin siitä, että pääsin lähtemään tapahtumaan ihan yksin, ja katsella rauhassa messujen tarjontaa. Tässä hieman tunnelmakuvia tapahtumasta.

Minulle Lahden messuissa parasta olivat kuitenkin käsitöihin liittyvät messupisteet, ja markkinahengessä mukana olevat myyjät. Eniten minua kutkuttivat Lankavan ja Suomen langan pisteet, joissa oli useita makrametöitä ja lankoja esillä. Tein jokin aika sitten lasilyhdyille ensimmäiset makrametyöni, ja se oli tosi mukavaa hommaa, ja haluan oppia sitä lisää. Meidän kotona on vielä suureksi osaksi ikkunoissa edellisten omistajien verhot tai ei verhoja ollenkaan, mutta haluaisin ne uusia pikkuhiljaa, kun parempia ideoita (ja aikaa ja rahaa) tulee. Nyt sain ajatuksen, että voisin tehdä harrastehuoneeseen makrameverhot, ja ostinkin sitä tarkoitusta varten 2 kerää Mopparia Suomen langalta. Ja tässä taidan olla nyt kerrankin ihan trendin harjalla. Jos viime juoluna oli nahkapaperiset jutut kova juttu – niin tänä vuonna kovassa nosteessa tuntuu olevan nimenomaan makramee.

Mieli Designista ostin pari kangasta, joita ihastelin jo Kimmillä – täysin varma en vielä ole niiden käyttökohteesta. Paapiin pop-upista ostin isänpäivälahjaa varten kankaan, ja yhdeltä aiemmin itselleni tuntemattomalta myyjältä Tikkipajalta löysin äidilleni täydellisen orvokkikankaan. Nahkapaperia ostin Sinelliltä ja silityskalvoa ja uuden leikkuumaton Cameoon Lumikelloilta. Ja kuten sanottu, ostin lapsille jo hieman joululahjoja tai lahjoja joulukalenteria varten. Eli ihan mukavia löytöjä tein kaiken kaikkiaan. Lopputulos on, että kyllä tästä päivästä kuitenkin plussan puolelle jäätiin. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, kuinka Lahden messut kehittyvät tulevina vuosina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s